De claim van de professor is dat je communicatie in cijfers kan vatten. En wel deze:

  • 55% visueel – Non-verbaal: Lichaamstaal (houding, gebaren, dynamiek)
  • 38% vocaal – Para verbaal: Vocaal (stemhoogte, toon, stemvolume, intonatie)
  • 7% verbaal – Verbaal: Inhoudelijk (woorden)

Wanneer je de eerste twee percentages bij elkaar optelt, dan kom je tot het percentage van 93%. Dit percentage wordt buiten de context geciteerd.

Beweringen die vele ‘leiderschapsgoeroes’ hanteren:

  • In zijn experimenten werd 93% van de betekenis afgeleid uit stijl, expressie, toon, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal.
  • Slechts 7% van wat wij communiceren bestaat uit de letterlijke inhoud van de boodschap

Deze beweringen zijn echter veel te kort door de bocht.

 

Vorm en inhoud zijn een team!

 

Wanneer je alleen rekening houdt met het percentage van 7%, dan geef je woorden niet de waarde die ze toekomen. Woorden nemen echter een veel groter percentage in beslag wanneer je een boodschap duidelijk wil maken. Het onderstaande filmpje legt duidelijk uit hoe dat zit. Je woorden en je uitstraling werken als een team samen. In het beste geval versterken ze elkaar en tellen vorm (non-verbaal en para verbaal) en inhoud (verbaal) evenredig mee.

 

Wanneer telt die 7% dan wel?

 

Wanneer jouw woorden niet worden bevestigd door je lichaamstaal en de manier waarop je je stem gebruikt, dán gaan jouw toehoorders/waarnemers twijfelen aan jouw verhaal. Dan is er de kans dat jouw verhaal voor slechts 7% op waarde wordt geschat. Daarom besteed ik bij mijn cliënten altijd aandacht aan hun ‘high class presentatie’. Ze ontvangen onder andere imagoprincipes, waarmee zij in hun presentatie hun boodschap versterken. Het is in onderzoek bewezen dat je toehoorders makkelijk door je overtuigd worden wanneer de inhoud in lijn is met de persoonlijke presentatie;  de juiste dynamiek die tevoorschijn komt in kleuren, contrasten en belijning van kleding, haarstijl en make-up, alsmede door de juiste lichaamshouding en ‘tone of voice’.

 

Sinds 2007 ben ik werkzaam als Branding & Imageconsultant, alsmede als Talent Coach. Ik help ambitieuze ondernemers, leiders en kennisprofessionals, die weten dat er meer in hen zit dan dat ze laten zien, met het verkrijgen van een High Class Personal Brand. Hiermee bereiken ze wat ze willen bereiken in hun (werkzame) leven en maken zij volop hun impact.

Ik ben ontwikkelaar van het merk ‘High Class Branding’. Het doel is dan altijd eerst helder te hebben wat de persoonlijke visie is. Vervolgens gaan we de visie vormgeven in een stappenplan met het daarbij behorende imago. Dit implementatieplan zorgt ervoor dat anderen snel overtuigd worden om met je samen te werken. Je orderportefeuille groeit en je maakt meer impact vanuit je overtuiging. De imagoprincipes werken ook om gewoonweg lekkerder in je vel te zitten. Ik werk zowel met vrouwen als met mannen.